Tuesday, 16 April 2013

cuti yang tak seghope cuti ...;P

Hari selasa yakni hari ni lah..hari bercuti aku..(orang cuti wiken, aku cuti weekday)...terpaksalah bertabah walaupun dengan tak rela. Mana tak nya..rasa macam tak bercuti, udah lah sehari...hurm....namun, cuti bagi aku bukan lah masa untuk bersenang-senang @ istirehat sepenuhnya....banyak keje rumah menanti...jadi untuk memotivasi kan diri aku ni yang tak berapa nak happy di hari cuti ni...aku kena ingat balik..pesan orang-orang sekeliling...jangan terlalu banyak merungut...nanti semua bende apa pun tak jadi....hu3

berbalik kepada pesanan orang sekeliling  tu juga:-  buatlah apa saja pun dengan ikhlas lagi jujur. Nak lebih berkat lagi berpahala...buatlah sesuatu itu dengan muka ada senyum & diiringi zikrullah :) bukan susah pun nak kumpul pahala...sesapa pun tak akan boleh bagi kecuali hanya Allah SWT...kalau Dia nak bagi, memang bersepah je...cuma kita ni sebagai hamba kena berebut untuk dapatkannya...senang je , bukan kena bayar pon, free of charge lagi.., antaranya:- berzikir & berselawat ke atas Junjungan nabi kita...dimana-mana kita berada tak kira keadaan sekali pun...contohnya:

1) ketika mengemas rumah
2) ketika menyediakan makanan untuk keluarga( memasak)
3) ketika menaiki kenderaan @ memandu ( eh ceh, wani...ni cam pernah di dengar je kan)
4) ketika sedang menuggu @ duduk sesaja pon bole jgk
5) dan ketika apa sajalah sekalipun...

caranya: berselawatlah macam mana kita selalu selawat tu, atau macam ni:


 dan beristighfar/berzikir....cukuplah dengan ;


hari ni hari selasa kan?..jadi, ce praktikkan seperti yang diatas;) kalau tak jelas...bole mintak kat mr google...ni pon aku cari kat 'die' jugk, hi3



Daripada kita amalkan semua diatas, banyak kesan baik yang kita akan dapat, antaranya: hati akan jadi tenang, buat keje pun In syaa Allah akan dipermudahkan. Bagi yang memasak kat dapur tu..in shaa Allah makanan akan jadi sedap/ orang makan asyik nak menambah je, eh ceh...yang paling best nya lagi, orang yang makan nya nanti (anak-anak & suami especially) akan jadi lembut hati, cerdik pandai, sihat sejahtera dengan izin Allah jua....In shaa Allah...;)...sesungguhnya zikirullah itu juga merupakan doa-doa yang baik untuk kesejahteraan hidup kita...cubalah ye..selamat beramal...^_^


No comments:

Post a Comment