Thursday, 28 November 2013

pENcuCi MuLot @~ dEsSeRt




kadangkala pencuci mulut aka dessert pun boleh menjadi bahan  simbolik kepada rencah kehidupan seharian, kan?..kekadang orang boleh buat modal untuk meluahkan perasaan atau merencanakan sesuatu didalam bentuk puisi..contoh terdekat bila terjengah blog anak menakan hakak sendiri yang mana dia jarang-jarang mengupdate blog nya..Dibiarkan dulu bersawang dan berlumut barulah datang idea yang 'osom' ( ke... sbb bz sangat tak sempat-sempat nak update blog, hihu). Maka dengan tak semena-mena hakak menjadi teradmire dengan hasil  nukilan si bakal doktor ni....tak sangka 'mudak medik'  pun bole berpuitis...bermadah helah  gitu.... i lioke...he3...jom kita sesama menghayati nya...mihahahaha:


"Kadang2 ada benda yang kita minat,
kita nak jadikan dia macam 'main meal',
kena ada setiap hari,
setiap masa..

Tapi bila kita da makin besar,
da jalan ke depan,
bila haluan hidup da berubah,
bila komitmen da makin banyak,
da jadi laen,
minat ni kita kena jadikan dia macam dessert,
sesuatu yang manis,
sedap,
dan kalau boleh xnak tinggal.

Sampai la satu masa kita dapat diabetes,
ada benda yang kita kena tinggalkn,
atau ambik kadang2 je,
contohnya dessert.

Berterusan amek dessert, sedang diri sendiri akan parah,
untuk apa?
menyeksa diri?
sedang masih banyak lagi tujuan hidup yang perlu dilaksanakan,
tanggungjawab yang menentukan masa depan.
pentingkan yang lebih cerah.

Dessert,
tetap akan diingati kerana manisnya,
sedapnya"



~ada betulnya kan?...hi2 yang benornye hakaknye blog yang bersawang & berlumut....dah takde modal le tuw...sampai orang nye nukilan pon boleh diadaptasikan :P..so dengan 10 bintang hahak kreditkan untuk:
http://musimaza.blogspot.com/2013/11/dessert.html

^_^.... jangan mara aaaaa

jom makan dessert nak, hakak banjew.. nyum3


No comments:

Post a Comment