Friday, 14 February 2014

segalanya berubah??

Assalamualaikum readers sumey!

Tenggelam timbul lah hakak ni kan...suka btul hakak ternak lumut kat blog sendiri, ngeh3:D.... Biaselah alasannya...malas++tak sempat ++ semangat dan keinginan untuk mencoret agak lemau sedikit lately ni .

Tiada ape yang 'spesel' sangat untuk diluahkan kali ini, sekadar mahu share ......kemungkinan ade perubahan (kalau tak banyak , sikit tu adelah) yang hakak akan buat untuk diri sendiri. Apekah ia? haaaaa...
Tade ape pun cume hakak nak menjalani kehidupan ini  sudah tentunya ke arah jauh lebih baik daripada yang lepas. Disebabkan kesedaran dan mungkin juga 'hidayah' untuk berubah itu sudah sampai seru~eh ceh macam cerita-cerita teladan tu pulek...:P. Mungkin juga sebab usia dah semakin menjangkau dan banyak effectnya kalau tak diberikan pembahuarauan ... .......Pe benda hakak nim?,  straight to point jelah ea...ha3 rilek brother/sister , rilek... enjin lom panas g nk susun ayat ni...

Yeler...bile usia kita dah naik satu anak tangga taun demi taun, pastilah ade perubahan yang kita akan perasan pada diri sendiri (untung lah pade yg menten dari dulu sweet 17 manjang ea). Perkara yang paling takut dalam hidup hakak bila kesihatan tubuh badan mula nak merosot. Bukanlah nak cakap hakak ni tak sihat @ sakit ke hape...tapi bila dah terdedah dengan bermacam-macam kesedaran yang hakak dapat daripada persekitaran dan sebagainya..mulai dari situlah 'keinsafan' mula terdetik dalam hati ni. 

Kalau dulu hakak memang seorang yang 'pemakan' , senang cite makan itu adelah satu hobi yang mengasyikkan. Hakak akan makan pe saje yg hakak rasa nk makan ( yg halal la ea)..sampai tak pedulikan dengan tubuh badan sendiri. Kesian usus yang tak henti-henti berkerja keras dan figure badan yang banyak tul dah lari daripada shape asal..ha3.. Yang best lagi, ape-ape produk kecantikan/supplement yang iklannya tumbuh cam 'busut  semut' tu dikatakan boleh jadi itu ini ( gebu, cantik, sihat, kulit licin, dll) mesti nak ditrynya.Sampailah satu masa apabila 'petunjuk' telah diberi..Alhamdullillah hakak tersedar daripada 'dunia heaven yang hakak cipta sendiri'. Maka satu keputusan telah dibuat iaitu sudah sampai masanya untuk akak ' kembali ke pangkal jalan' :P (memang tak bole bla kan, ayat)...Jadi hakak nak pelan-pelan dulu berDIET..:) hi3...makan ubat ke??....

Oh, no..no..no...dah hakak bagitau tadi ~dah insap, kenn...so, nak try lah diet secara sehat...jaga pemakanan dan rajin buat senaman (yang hat ni tak mula lagi & sangat payah nak buat! tak tau nape). Dipendekkan cite...diet ni just tinggalkan karbo dan gula, hanya amik sumber protein dan sayur-sayuran yang dibenarkan saje...InsyaAllah, entri akan datang akan di sharekan lebih lanjut: nama diet?, cara-cara & peringkatnye...

Tadi ade mention pasal produk kecantikan/ supplement, kan...haaaa yg hat tu pun atas nasihat dan pandangan, hakak juga telah stop mengambilnya.. So,no more beauty product/supplement ( yg janji manis itu) in my life. Maybe jugak sebab dah tawaq hati nak teruskan dan ada timbui kerisauan tang side effect nye nanti...Malas la hakak nak detailkan kenapa,  memasing pun ramai yang dah tau kan...(mana yang tak tau tu harap-harap bole buat research ye) lagipun tanak lah nanti dikatakan memandai-mandai buat citer..Keputusan ni pun It's up to you...tepuk dada, tanya selera ;)

Sampai disini je kut, untuk kali ni...nanti bile-bile lumut kat blog ni dah penuh balik...hakak akan posting lagi pasai ni, hik3...Insyaa Allah naaa..



p/s: hakak nak diet bukan kerana nak kurus tau, sebab nak sehat. tu lebih penting kut... ^_^

sekian. ta ta.


1 comment:

  1. salam perkenalan..singgah sini then follow line#33
    keep in touch :)

    ReplyDelete