Monday, 30 June 2014

Manisnya Ramadhan

Assalamulaikum semua, salam Ramadhan  al- mubarak ...

Awal ramadahan tahun ini dimulakan dengan malam pertama terawih dilakukan bersama encik tuan suami dan anak-anak (1st time bawak dorang sebab teringin sangat nak ikut katenya). Malam pertama hanya dapat buat 8 rakaat je memandangkan si kecik tu dah tak keruan terguling-guling kebosanan. walaupun begitu pujian buat si abang yang tak jenuh ikut je solat tanpa jemu...maybe dia dah besar atau teruja tengok kawan-kawan lain  solat sama...;).. 

Masuk waktu sahur, sekali lagi kemanisan ramadhan itu terasa apabila anak-anak dengan mudahnya bangun tatkala dikejutkan. Dorang tak teragak-agak bangkit dari tidur, membasuh muka dan terus ke dapur...(berbaloi juga umi nye ini asek dok ingatkan aje yang besoknya kena puasa kena bangun awal sahur)...Akan tetapi disebabkan permulaan dan tak biasa lagi, selera memang tak ada..just teguk air dan sesuap dua je nasik ke mulut..takpelah...janji sahur...Selepas bangun sahur, terus tak tido aseklah dengan menonton tv , lepas tu solat then sambung balik main....(1st ramadhan pulak cuti)..hailah budak-budak....

Menjelang 11 pagi, mereka yang baru seusia 5 dan 7 tahun itu sudah mula menunjukkan "muka-muka tak cukup makan", letih dan mulalah gatal kaki nak kedapur..hahahah ingatkan tahan..:P..Cuba jugak  suruh dorang  tunggu sejam dua lagi..tapi si adik dah tahap gaban je gayenya...kesian la pulak...apa la sangat seusia 5 tahun tu nak dikerah-kerah puasa, kan...kang pengsan sape nak jawab?...dapat separuh ari (tak sampai pun, hihihi) jadilah...So, dengan rela ati uminya ni bagi pelepasan kat dia..pe lagi..cerialah balik muka die sambil berlari kat dapur bukak tudung saji. Layan diri ler...yang si abang pun mane boleh tahan...join the club  bukak tudung saji, periuk nasi & peti sejuk...pandai-pandailah dorang makan pe yang ade lebih sahur tadi, huhuhu..Nak marah? tak patut kut...budak baru nak belajar..

Adik yang dipanggil ain..lapor..hahahah




Tu kisah si budak-budak yang puasa "yangyok"...same je uminya masa kecik-kecik dulu baru belajar puasa, tah-tah lagi teruk! :P...takpelah kita tinggalkan pasai kisah puasa ''yangyok" tu...Yang hat ni part citer pasai menu berbuka pulak...suke tak? hahah tak suka takpe, buat-buatla suka yer..:P.. Memandangkan cuti awal ramadhan, jadi sempat lah memasak untuk keluarga untuk berbuka...kalau tak , harapkan MIL je..selebihnya tolong mane yang patut sebab tuntutan kerja. Balik dah penat, membuta dulu pastu terlajak...hahahah bila dah terlajak tu, almaklom la..air je lah sempat buat ...huhuhu. Tahun ni sedikit letih dan kurang agresif sangat nak kedapur (baru 4 bulan pregnancy kut & masih dalam lebihan gelombang mabuk rindu). Mane yang termampu, tu jelah yang buat..lebihnya terserah pada MIL..sebaik ade MIL yang memahami..hihu..

Untuk 1st day iftar kali ni semua homemade menu...yelahkan..excited nak masak katenye...padehal semput dan pening lalat juga menahan keletihan badan. Demi keluarga, sanggup buat jua_ehceh....

Menu MIL (dia dah siapkan kul 1 tengahari sebab bimbang ikannya dah naik bau..huhu bukan untuk makan tengahari ek) iaitu ikan pari masak asam pedas...meletops ko air tangan die...hasilnya memey fresh giler ikan die...(maaf, jangan ade yang kecur liur, siang-siang ni ea)

fokus kat ikan je, kalau lebih-lebih kang sian orang puase, kan..huhuu


Menu sampingan lain iaitu daripada air tangan ambo sendiri...biase-biase ajer le..

Kacang panjang goreng...sayur petik daripada kebun tu

telur asin

mee goreng cincai...mase goreng ni sambil duk kat kerusi....semput nye pasal...
nilah hasilnya

jemput-jemput udang sama kucai..request drp FIL

Cincau...asben nye feverets

Banyaknye??..hari pertama kan, gitu ler...esok luse tah-tah main tunjuk-tunjuk kat bazar jew...hahaha. Alhamdullillah puasa pertama ni dapat ditempuh sehingga tiba waktu berbuka dengan tabah walaupun sebenarnya ada 'simptom-simptom'  "nak ke laut"...kepala pening dan badan letih giler...( biasalah preggymummy) tapi diberikan kemudahan oleh Allah untuk melakukannya. Harap hari-hari seterusnya juga dapat bertahan sampai hujung bulan...



Okehlah,  sampai sini dulu...penat menaip ni hah..Selamat menjalani ibadah puasa. Semoga kebaikan dan amal yang dilakukan pada bulan barakah ini mendapat keberkatan dan ganjaran pahala dariNya..;)


2 comments:

  1. alamakk..tengok pun sudah rasa lain macam ooo...teloq masin tuu huhuhuhhhuh aduii

    ReplyDelete
  2. sowy....huhuhu

    sabag ea...masih ade zuhur, asar, pastu baru maghrib..:P selamat berpuase montana...;)

    ReplyDelete