Tuesday, 30 July 2013

peyek O peyek



Arini cuti lagi. Aku yang telebih rajin plak arini untuk membuang masa mencuba skill membuat peyek yang sekian lama aku  tinggalkan..kali ni tak berapa nak menjadi ( x brp nk cantik) tapi bolelah buat kudapan dihari raya nanti...sukacitanye jugak aku nak share resepi yang didatangkan khas daripada kekanda aku sendiri, chekidot ;)


Bahan-bahan



santan( sebiji kelapa)

2 biji telur ayam & 5-6 ulas bawang putih

1 mangkuk udang geragau ( direndam dengan air dahulu)

4 sudu besar ketumbar & 1/2 sudu jintan halus ( direndam juga)

1kg tepung beras ( sepeket 500gm)

1 kg kacang tanah

minyak masak untuk menggoreng

dah siap bancuh

di goreng

dah siap


sape yang rajin & suke makan peyek , bolelah try resepi mudah ni ye..ok la...dah nak bersiap untuk juadah berbuka pulak..cadangnya nak try plak buat kuih cara manis ( rajin le katekan...hu3).. nti akan dishare kan di entry berikutnya, tunggu....;)

2 comments:

  1. rajinnye kak sal...hehe...tahun ni lin malas nk buat kuih...nk buat cheese tart & kek je lau sempat...hehe

    ReplyDelete
  2. best tu chesse tart..my feberets...

    ReplyDelete