Arini cuti lagi. Aku yang telebih rajin plak arini untuk membuang masa mencuba skill membuat peyek yang sekian lama aku tinggalkan..kali ni tak berapa nak menjadi ( x brp nk cantik) tapi bolelah buat kudapan dihari raya nanti...sukacitanye jugak aku nak share resepi yang didatangkan khas daripada kekanda aku sendiri, chekidot ;)
Bahan-bahan
|
santan( sebiji kelapa) |
|
2 biji telur ayam & 5-6 ulas bawang putih |
|
1 mangkuk udang geragau ( direndam dengan air dahulu) |
|
4 sudu besar ketumbar & 1/2 sudu jintan halus ( direndam juga) |
|
1kg tepung beras ( sepeket 500gm) |
|
1 kg kacang tanah |
|
minyak masak untuk menggoreng |
|
dah siap bancuh |
|
di goreng |
|
dah siap |
sape yang rajin & suke makan peyek , bolelah try resepi mudah ni ye..ok la...dah nak bersiap untuk juadah berbuka pulak..cadangnya nak try plak buat kuih cara manis ( rajin le katekan...hu3).. nti akan di
share kan di entry berikutnya, tunggu....;)
rajinnye kak sal...hehe...tahun ni lin malas nk buat kuih...nk buat cheese tart & kek je lau sempat...hehe
ReplyDeletebest tu chesse tart..my feberets...
ReplyDelete