Wednesday, 9 July 2014

demi anak-anak & mood homemade lagi...

Assalamulaikum...

Cak!, jumpe lagi dan kali ni nak share pulak dessert kesukaan anak-anak iaitu homemade aiskrim oreo. Nak tepek gambar dulu..ha nilah dia...nti baru cek share respi ea...senang dan semudah 1,2,3..budak-budak pun bole buat sendiri.


Bahan-bahan seperti gambar diatas:-


1) 2 1/2 cawan susu.. saya try susu ni, respi asal susu full cream dutch lady tapi dah de 

banyak kes, pulak tu terkena kat diri sendiri, saya dah serik.

2) 2 1/2  cawan creamer

3) Sedikit essence vanila.

Respi asal ade yg letak ovallete..tp  saya x  letak pun (dek kerana was-was ade yang halal 

& tak)

4)Biskut oreo sebungkus


Cara-cara nak buat:-

Senang sangat... cume blend kan aje sume tu dalam 2-3 min.. hancurkn oreo ngan krimnye 


sekali, blend lagi. 

Tuang dlm bekas...pastu pecahkan lg oreo..buat cam topping...pastu masuk dalam 

freezer...tunggu la smpi beku..



niler hasil titik peluh , hihihii
Kalau suka flavor lain, bole cuba susu coklat atau susu strawbery dan mana yang suka manis tu bole tambah gula@susu pekat..sikit je jangan banyak-banyak nanti diabetes tak pasal pulak kang.



Satu lagi dessert yang nak dikongsi bersama iaitu dadih yang juga senang dan semudah A, B,C... nak buatnya just ikut je arahan kat belakang plastik serbuk dadih tu...sure jadi nye...Kali ni anak-anak prefer perisa strawbery dan ditambah dengan buah-buahan coktail yang dalam tin tu..nak letak nata de coco pun bole...lagi best..


ni rupa serbuk dadih yang dah selalu dan banyak kat pasaran


sepeket serbuk dadih tu  bole dapat sebanyak ini, bila dah siap :)
bole makan seberapa banyak kita mau!..


Selamat mencuba ye....



No comments:

Post a Comment