Wednesday, 9 July 2014

mood homemade..


Hai , Assalamulaikum. Once again, bertemu lagi kita ;)...memang dah takde apa yang nak dishare bulan-bulan pose ni..selain menu makanan. Dah macam blog masakan la plop rasanye...Maafkan saya jika ada yang terkecur siang-siang ari ni...ia sekadar perkongsian je ye...tade niat lain...dan manelah tau dapat inspirasi untuk juadah buka nanti...:P . 

Setelah sekian lamenye tak merasa homemade laksa. Kali ni teringin pulak nak buat sendiri..boleh makan ulang-ulang katenya..memang buat banyak sikit untuk disedekah pada jiran-jiran dan kuahnye juga bole simpan di sejuk beku..untuk diperangat lain kali...Bukan susah nak sediakan bahan dan buat kuah cuma, jarang ada waktu nak berhomemade, Kan. 



Bahan mentah yang sebahagiannya petik belakang umah je

laksa yang dah lama tak homemade..kali ni bole makan ulang-ulang
seberapa mau...

Encip tuan suami plop dah terbiasa kalau berbuka mesti makan nasik, kali ni dia request sambal udang pulak.Layankan aje, bukan salu boleh masakkan tuk dia, kan. Selain tu, selit sekali kangkung goreng belacan & tauhu sumbat yang rasenye tekak sendiri ni punye keinginan...hahaha sume nak dimakannye..


sambal udang request daripasa encik suami


kangkung goreng belacan( kangkung tanam sendiri oleh tuan tanah
~sapa lagi kalau bukan encik tuan asben tu)

Tauhu sumbat yang kepingin sangat nak buat, tapi makan nye cuma seketul dua

Dah, tu je kut, simple2 aje..Kalau perasan menu-menu yang dipaparkan banyak dari masakan melayu, kan..Tuan ambo tak reti nao masak wenstern ke any others cuisine . Tapi kalau bab makan..bagi saja..memang champion...memang pantang nampak & pantang kalau ade restoren wenstern yang sedap-sedap tu..huhuhu... okeh la..nanti sambung lagi di lain entry, maybe nak share dessert aka pencuci mulut kegemaran anak-anak pulak.. ;)




No comments:

Post a Comment